Buurtacademie

Mogelijkheden voor cursussen of workhops en dan ook nog in je eigen dorp!

Creatief met bloemen (zomereditie)

Op woensdagavond 11 juli is het voorjaar ‘Creatief met bloemen’ afgesloten met een zeer geslaagde zomerworkshop. Deze workshop vond plaats in het tuinhuis van Gea Koning. Men mocht zelf de pluktuin in om mooie bloemen te plukken. Vervolgens werd er met deze mooie bloemen en onder deskundige leiding van Gea een mooi bloemstuk gemaakt. Het was een gezellige avond en men heeft allemaal erg genoten

In oktober is de planning om een herfstworkshop te organiseren. Hiervoor kunt u zich opgeven bij de Buurtacademie Wijster.

Kinder-EHBO (volwassenen)

Cursus EHBO aan baby's en kinderen (8 uur)
Inclusief reanimatie, gebruik van de AED en EHBO bij veelvoorkomende ongevallen.

 • Vanaf 110 euro p.p.
 • Bij goed gevolg: Rode Kruis certificaat, goedgekeurd door de rijksoverheid voor gastouders (2 jaar geldig)

De cursus wordt georganiseerd op zaterdagmorgen 20 oktober en 3 november.

Men kan zich niet meer aanmelden voor deze cursus maar bij meer belangstelling kan er een 2e groep gestart worden. Hiervoor kunt u zich opgeven bij Buurtacademie Wijster.

Tai Chi Tao

Lichaamsbeweging houdt het lichaam en de geest soepel en gezond. De visie van Tai Chi Tao is bewegen op jouw manier. Op zoek naar de balans in jezelf. Tai Chi Tao is ontstaan uit de technieken van de Qi Gong (korte oefeningen gericht op duurzame gezondheid). Qi Gong is zeer uitgebreid met ademhaling- en meridiaan oefeningen, meditatie, zelf-massage en andere manieren, om jouw energie te laten stromen.

De oefeningen die we bij Tai Chi Tao toepassen zijn zacht, vriendelijk, aanpasbaar en voor iedereen te volgen. Ze brengen lichaam en geest in evenwicht. De vijf elementen die hierin centraal staan zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk element staat in verbinding met een bepaald orgaan, zintuig, emotie, kleur, smaak en seizoen. Tai Chi Tao is er voor iedereen, niemand uitgezonderd. U kunt ook meedoen in/op een (rol)stoel.

Mogelijk is Tai Chi Tao een manier voor u om in balans te blijven.

 • Helpt bij de doorstroming van de energie in het lichaam
 • Betere lichaamshouding
 • Soepelheid
 • Betere conditie
 • Vergroot de weerstand tegen ziekten
 • Groter concentratievermogen
 • Beter omgaan met je energie

De lessen zijn om de week op de woensdagavond en starten om 19.45 uur.
Eerste les is 19 sept. en vervolgens 3 okt.en 17 okt. – 14 nov. en 28 nov. - 12 dec 2018.
De kosten zijn 6 x € 7,00 = € 42,00
Docente: Marjolein Slikkerveer

Er zijn inmiddels 7 personen die deze lessen gaan volgen maar er kunnen nog meer bij! Indien u ook graag deze lessen wilt volgen kunt u zich opgeven bij de Buurtacademie Wijster.

Graag zien we jullie bij een leuke workshop of cursus!

 • Anja Gerding tel. 562749
 • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email


Wat is de Buurtacademie?

De Buurtacademie is een vorm van volwasseneneducatie. Een vorm waarin de deelnemers centraal staan. Op basis van hun vraag en belangstelling wordt een aanbod gedaan. Deelnemen aan korte cursussen is goedkoop en vindt plaats in je eigen woonplaats.

Daarmee is de Buurtacademie in veel dorpen van Midden Drenthe de afgelopen jaren een begrip geworden. Inmiddels bestaan er in 16 dorpen werkgroepen die cursuswerk voor volwassenen organiseren onder de vlag van de Buurtacademie.Werkers van Welzijn Midden Drenthe ondersteunen de lokale werkgroepen.

Veelal gaat de cursusinhoud over vaardigheden en kennis die je in het dagelijks leven nodig hebt. Die cursussen worden dan betaald door de Gemeente Midden Drenthe en uitgevoerd door docenten van het Drenthe College. Zulke cursussen worden ook wel WEB cursussen genoemd. WEB staat voor Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om een basiscursus Computergebruik voor mensen die nog nooit met zo’n apparaat hebben gewerkt. Of om een cursus BHV (Bedrijfshulpverlening) of IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) voor vrijwilligers van een dorpshuis. Daarnaast organiseren de werkgroepen ook cursussen met een meer recreatief karakter. Bijvoorbeeld een cursus Drentse Taol, leren bridgen, digitale fotobewerking of een avondje wijnproeven. Deze cursussen worden niet betaald met WEB gelden. Zulke cursussen worden ook wel verzorgd door bewoners uit het dorp omdat ze er aardigheid in hebben om kennis en kunde over te dragen.

Het cursuswerk wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften die er bestaan in het dorp. In onze dorpskrant wordt maandelijks verslag gedaan over het cursusaanbod.

Heeft u verder nog goede ideeën of u wil zich opgeven, bel of mail dan naar……..

 • Anja Gerding tel. 562749 mail.
 • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email