Buurtacademie

Mogelijkheden voor cursussen of workhops en dan ook nog in je eigen dorp!

Creatief met bloemen

De Buurtacademie wil in juni of begin juli nog een workshop Creatief met bloemen organiseren. Hiervoor hebben zich inmiddels 9 personen opgegeven. Wie heeft hier nog meer belangstelling voor?

Lezing: Schriftelijke wilsverklaring

De lezing georganiseerd door de werkgroep Ouderen onder Dak in samenwerking met de Buurtacademie op dinsdagavond 9 mei in dorpshuis De Weidehoek is goed bezocht. Er waren 26 personen die belangstelling hadden om meer informatie te krijgen over: Wie zegt ‘het is genoeg’ als je zelf niet meer kunt praten? Dhr. Chris Bartelds gaf uitleg over het recht om zelf de grenzen van behandeling aan te geven; een grondrecht, op basis van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst ( WGBO). Er is een boek beschikbaar welke een handleiding bevat met voorbeelden voor het opstellen van uw eigen wilsverklaring. Deze is te koop via eburon.nl en in de boekhandels. Voor meer informatie kunt u de website, www.raatzorg.nl raadplegen.

Website bouwen

Wie zou er graag willen leren een website te bouwen? Zes personen hebben zich inmiddels aangemeld. Indien iemand een webbouwer weet laat het de Buurtacademie dan weten! De hoop is dit najaar te kunnen starten!

Kinder-EHBO (volwassenen)

Hiervoor zijn 2 mogelijkheden:

Leer en oefen de EHBO bij de 7 meest voorkomende ongevallen bij baby's en kinderen. Handig voor iedere ouder en grootouders (3 uur)

  • Vanaf 55 euro p.p.
  • Bij goed gevolg: Bewijs van deelname
  • Inclusief minigids EHBO aan baby’s en kinderen

Cursus EHBO aan baby's en kinderen (8 uur)
Inclusief reanimatie, gebruik van de AED en EHBO bij veelvoorkomende ongevallen.

  • Vanaf 110 euro p.p.
  • Bij goed gevolg: Rode Kruis certificaat, goedgekeurd door de rijksoverheid voor gastouders (2 jaar geldig)

Voor de cursus is het mogelijk dat deze via de aanvullende verzekering vergoed wordt. Het tekort proberen we dan via een bijdrage van het Centrum voor Jeugd en Gezin aan te vullen.

Inmiddels hebben alle 6 personen die zich hadden opgegeven gereageerd. Er zijn 4 personen die graag de cursus willen volgen en 2 personen kiezen voor de workshop. Voor de cursus hebben we minimaal 5 personen nodig dus wie o wie heeft hiervoor nog belangstelling? Indien er nog belangstelling is voor de workshop dan horen wij dit natuurlijk ook graag!

Tai Chi Tao

Een fijne vorm van bewegen. Lichaamsbeweging bevordert de vitaliteit van lichaam en geest. De visie van Tai Chi Tao is op zoek gaan naar de balans in jezelf Qi Gong is zeer uitgebreid met ademhaling- en meridiaan oefeningen, meditatie, zelfmassage en andere manieren om met energie te werken. Bij Tai Chi Tao gebruiken we korte reeksen waarin de 5 elementen centraal staan. Het zijn zachte, vriendelijke bewegingen en voor iedereen te volgen. De vijf elementen die hier gebruikt worden zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk element vertegenwoordigt o.a. een organenpaar, zintuig, emotie, kleur, smaak en seizoen.Tai Chi Tao is er voor iedereen, jong en oud, niemand uitgezonderd. U kunt zelfs meedoen op een stoel.

Donderdagmorgen

In de 2e week van september wil de Buurtacademie graag starten, maar er zijn nog 2 opgaven nodig. Heeft u belangstelling, meldt dit dan zo snel mogelijk bij de Buurtacademie.

Woensdagavond

Ook deze zal starten in de 2e week van september als er nog 1 opgave bij komt! Indien men een keer niet kan op de woensdagavond kan men dan de les inhalen op de donderdagmorgen, of anders om! Belangstelling graag een berichtje naar de Buurtacademie!

Hathayoga of yogadans

Heeft u belangstelling voor om een introductiecursus hathayoga of yogadans? In Wijster hebben we een erkend yogadocent en ze geeft al een aantal jaren les. Indien u belangstelling heeft kunt u zich aanmelden bij de Buurtacademie Wijster.

Graag zien we jullie bij een leuke workshop of cursus!

  • Anja Gerding tel. 562749 mail. email
  • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email


Wat is de Buurtacademie?

De Buurtacademie is een vorm van volwasseneneducatie. Een vorm waarin de deelnemers centraal staan. Op basis van hun vraag en belangstelling wordt een aanbod gedaan. Deelnemen aan korte cursussen is goedkoop en vindt plaats in je eigen woonplaats.

Daarmee is de Buurtacademie in veel dorpen van Midden Drenthe de afgelopen jaren een begrip geworden. Inmiddels bestaan er in 16 dorpen werkgroepen die cursuswerk voor volwassenen organiseren onder de vlag van de Buurtacademie.Werkers van Welzijn Midden Drenthe ondersteunen de lokale werkgroepen.

Veelal gaat de cursusinhoud over vaardigheden en kennis die je in het dagelijks leven nodig hebt. Die cursussen worden dan betaald door de Gemeente Midden Drenthe en uitgevoerd door docenten van het Drenthe College. Zulke cursussen worden ook wel WEB cursussen genoemd. WEB staat voor Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om een basiscursus Computergebruik voor mensen die nog nooit met zo’n apparaat hebben gewerkt. Of om een cursus BHV (Bedrijfshulpverlening) of IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) voor vrijwilligers van een dorpshuis. Daarnaast organiseren de werkgroepen ook cursussen met een meer recreatief karakter. Bijvoorbeeld een cursus Drentse Taol, leren bridgen, digitale fotobewerking of een avondje wijnproeven. Deze cursussen worden niet betaald met WEB gelden. Zulke cursussen worden ook wel verzorgd door bewoners uit het dorp omdat ze er aardigheid in hebben om kennis en kunde over te dragen.

Het cursuswerk wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften die er bestaan in het dorp. In onze dorpskrant wordt maandelijks verslag gedaan over het cursusaanbod.

Heeft u verder nog goede ideeën of u wil zich opgeven, bel of mail dan naar……..

  • Anja Gerding tel. 562749 mail. email
  • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email