Buurtacademie

Mogelijkheden voor cursussen of workhops en dan ook nog in je eigen dorp!

Creatief met bloemen (zomereditie)

Creatief met bloemen afsluiten met een zomerworkshop? Wie heeft hier belangstelling voor? Geef dit zo snel mogelijk door aan de contactpersonen van de Buurtacademie, zodat zij een avond kunnen plannen.

Website bouwen

Deze cursus is op woensdagavond 4 april gestart met 6 deelnemers. Men gaat leren het opzetten en beheren van een website. De eerste 3 avonden zijn inmiddels geweest. De eerste avond was hoofdzakelijk theorie. De tweede avond zijn ze begonnen met het online zetten van de websites. Uitleg gekregen over de opmaak, aanmaken van pagina's, hoe je daar tekst en foto's op plaatst en hoe je een menu aanmaakt. Inmiddels is een cursist al mooi op weg naar een leuke website.

IVA cursus

De Buurtacademie heeft weer een vraag gekregen om een IVA cursus te organiseren. Hiervoor benaderen we VNN. De IVA is een instructie over de verantwoordelijkheid van de barvrijwilliger bij het schenken van alcohol. De vrijwilliger die de IVA heeft gevolgd ontvangt na afloop een op naam gesteld certificaat. Indien u belangstelling heeft kunt u zich aanmelden bij de Buurtacademie.

Kinder-EHBO (volwassenen)

Cursus EHBO aan baby's en kinderen (8 uur)
Inclusief reanimatie, gebruik van de AED en EHBO bij veelvoorkomende ongevallen.

  • Vanaf 110 euro p.p.
  • Bij goed gevolg: Rode Kruis certificaat, goedgekeurd door de rijksoverheid voor gastouders (2 jaar geldig)

Er zijn 15 opgaven dus de cursus kan worden georganiseerd. Iedereen heeft zijn voorkeur van dagdeel mogen aangeven en de meeste wilden graag op 2 zaterdagochtenden. Dit voorjaar lukte het niet meer om instructeurs te krijgen vandaar dat het nu georganiseerd wordt in het najaar op 20 oktober en 3 november.

Tai Chi Tao

Een lichaamsbeweging welke de vitaliteit van lichaam en geest bevorderd. De docente is Marjolein Slikkerveer uit Hooghalen! Tai Chi Tao is er voor iedereen, jong en oud. De workshop start met 5 lessen om kennis te maken en te kijken of je het leuk vindt! IEen groep van 9 personen is gestart met 5 lessen om kennis te maken met Tai Chi Tao. Er wordt op de maandagavond om 19.45 uur gestart in dorpshuis De Weidehoek.

Graag zien we jullie bij een leuke workshop of cursus!

  • Anja Gerding tel. 562749 mail. email
  • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email


Wat is de Buurtacademie?

De Buurtacademie is een vorm van volwasseneneducatie. Een vorm waarin de deelnemers centraal staan. Op basis van hun vraag en belangstelling wordt een aanbod gedaan. Deelnemen aan korte cursussen is goedkoop en vindt plaats in je eigen woonplaats.

Daarmee is de Buurtacademie in veel dorpen van Midden Drenthe de afgelopen jaren een begrip geworden. Inmiddels bestaan er in 16 dorpen werkgroepen die cursuswerk voor volwassenen organiseren onder de vlag van de Buurtacademie.Werkers van Welzijn Midden Drenthe ondersteunen de lokale werkgroepen.

Veelal gaat de cursusinhoud over vaardigheden en kennis die je in het dagelijks leven nodig hebt. Die cursussen worden dan betaald door de Gemeente Midden Drenthe en uitgevoerd door docenten van het Drenthe College. Zulke cursussen worden ook wel WEB cursussen genoemd. WEB staat voor Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om een basiscursus Computergebruik voor mensen die nog nooit met zo’n apparaat hebben gewerkt. Of om een cursus BHV (Bedrijfshulpverlening) of IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) voor vrijwilligers van een dorpshuis. Daarnaast organiseren de werkgroepen ook cursussen met een meer recreatief karakter. Bijvoorbeeld een cursus Drentse Taol, leren bridgen, digitale fotobewerking of een avondje wijnproeven. Deze cursussen worden niet betaald met WEB gelden. Zulke cursussen worden ook wel verzorgd door bewoners uit het dorp omdat ze er aardigheid in hebben om kennis en kunde over te dragen.

Het cursuswerk wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften die er bestaan in het dorp. In onze dorpskrant wordt maandelijks verslag gedaan over het cursusaanbod.

Heeft u verder nog goede ideeën of u wil zich opgeven, bel of mail dan naar……..

  • Anja Gerding tel. 562749 mail. email
  • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email