Buurtacademie

Mogelijkheden voor cursussen of workhops en dan ook nog in je eigen dorp!

Lezing: Schriftelijke wilsverklaring

De werkgroep Ouderen onder Dak in samenwerking met de Buurtacademie gaat deze lezing organiseren op dinsdagavond 9 mei in Dorpshuis de Weidehoek om 20.00 uur. Dhr. Chris Bartelds zal deze lezing geven. Hiervoor hoeft u zich niet van te voren op te geven. Een ieder is welkom vanaf 19.45 uur in dorpshuis De Weidehoek.

Paasworkshop

Creatief met bloemen (Paasworkshop) Deze Paasworkshop werd georganiseerd op vrijdagavond 7 april in Dorpshuis de Weidehoek. Er waren 18 enthousiaste workshoppers die onder deskundige leiding van Mirjam Nienhuis deze avond een mooi paasstuk hebben gemaakt. In juni worden de "Creatief met Bloemen-avonden" afgesloten met een zomerworkshop. Hiervoor zijn al leuke ideeën dus indien je hiervoor belangstelling heb hoort de Buurtacademie dit graag!

Website bouwen

Wie zou er graag willen leren een website te bouwen? Zes personen hebben zich inmiddels opgegeven. Inmiddels zijn er 2 opties ontvangen welke voor het benaderen om deze cursus te kunnen geven. De Buurtacademie hoopt dit najaar te kunnen starten!

Kinder-EHBO (volwassenen)

Hiervoor zijn 2 mogelijkheden:

Leer en oefen de EHBO bij de 7 meest voorkomende ongevallen bij baby's en kinderen. Handig voor iedere ouder en grootouders (3 uur)

  • Vanaf 55 euro p.p.
  • Bij goed gevolg: Bewijs van deelname
  • Inclusief minigids EHBO aan baby’s en kinderen

Cursus EHBO aan baby's en kinderen (8 uur)
Inclusief reanimatie, gebruik van de AED en EHBO bij veelvoorkomende ongevallen.

  • Vanaf 110 euro p.p.
  • Bij goed gevolg: Rode Kruis certificaat, goedgekeurd door de rijksoverheid voor gastouders (2 jaar geldig)

Voor de cursus is het mogelijk dat deze via de aanvullende verzekering vergoed wordt. Het tekort proberen we dan via een bijdrage van het Centrum voor Jeugd en Gezin aan te vullen.

Inmiddels 6 opgaven ontvangen.
Graag ontvangt de Buurtacademie een mail voor welke mogelijkheid je kiest en of je ook aanvullende verzekering hebt voor de cursus!

Tai Chi

Bericht ontvangen dat er iemand graag Tai Chi wil gaan geven in Wijster!

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid. Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Je bouwt je lichaam op naar een staat van innerlijke gezondheid en vele ziekteverschijnselen zullen verdwijnen. Je zult bijvoorbeeld minder last hebben van hoofdpijn, maagpijn en stress. Oude meesters noemden Tai Chi ook wel de methode voor een gezond, lang en gelukkig leven.

Op donderdagmorgen 30 maart is de eerste groep gestart en de reacties waren erg positief! De Buurtacademie wil dit najaar graag starten met Tai Chi Toa introductielessen op de woensdagavond. Inmiddels hebben zijn hier 6 opgaven voor ontvangen. De 5 lessen kosten € 35,- en de docente is Marjolein Slikkerveer. Heeft u ook belangstelling, geef u dan snel op!

Hathayoga of yogadans

Heeft u belangstelling voor om een introductiecursus hathayoga of yogadans? In Wijster hebben we een erkend yogadocent en ze geeft al een aantal jaren les. Indien u belangstelling heeft kunt u zich aanmelden bij de Buurtacademie Wijster.

Graag zien we jullie bij een leuke workshop of cursus!

  • Anja Gerding tel. 562749 mail. email
  • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email


Wat is de Buurtacademie?

De Buurtacademie is een vorm van volwasseneneducatie. Een vorm waarin de deelnemers centraal staan. Op basis van hun vraag en belangstelling wordt een aanbod gedaan. Deelnemen aan korte cursussen is goedkoop en vindt plaats in je eigen woonplaats.

Daarmee is de Buurtacademie in veel dorpen van Midden Drenthe de afgelopen jaren een begrip geworden. Inmiddels bestaan er in 16 dorpen werkgroepen die cursuswerk voor volwassenen organiseren onder de vlag van de Buurtacademie.Werkers van Welzijn Midden Drenthe ondersteunen de lokale werkgroepen.

Veelal gaat de cursusinhoud over vaardigheden en kennis die je in het dagelijks leven nodig hebt. Die cursussen worden dan betaald door de Gemeente Midden Drenthe en uitgevoerd door docenten van het Drenthe College. Zulke cursussen worden ook wel WEB cursussen genoemd. WEB staat voor Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om een basiscursus Computergebruik voor mensen die nog nooit met zo’n apparaat hebben gewerkt. Of om een cursus BHV (Bedrijfshulpverlening) of IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) voor vrijwilligers van een dorpshuis. Daarnaast organiseren de werkgroepen ook cursussen met een meer recreatief karakter. Bijvoorbeeld een cursus Drentse Taol, leren bridgen, digitale fotobewerking of een avondje wijnproeven. Deze cursussen worden niet betaald met WEB gelden. Zulke cursussen worden ook wel verzorgd door bewoners uit het dorp omdat ze er aardigheid in hebben om kennis en kunde over te dragen.

Het cursuswerk wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften die er bestaan in het dorp. In onze dorpskrant wordt maandelijks verslag gedaan over het cursusaanbod.

Heeft u verder nog goede ideeën of u wil zich opgeven, bel of mail dan naar……..

  • Anja Gerding tel. 562749 mail. email
  • Bertie Tjarks tel. 562330 (na 18.00 uur) mail. email