Dance events of wielerwalhalla, ook de vuilstort wordt 'gerecycled'

Geplaatst op:

Fietsen op een vuilnisbelt. Het kan vanaf vandaag op de VAM-berg in Wijster. De afvalheuvel, die het hoogste punt van Drenthe is, werd de afgelopen maanden verbouwd tot wielerparcours en is nu open voor het publiek.

Het dorpje boven Hoogeveen is niet de eerste plaats waar een vuilnisbelt tot een recreatiegebied is omgevormd. In heel Nederland ondergaan stortplaatsen metamorfoses, tot bijvoorbeeld golfbanen of skihellingen.

Col du VAM

Op ruim 6000 plaatsen in Nederland is in het verleden vuilnis gestort. Volgens Erik Kuiper van Afvalzorg, een organisatie die zich bezighoudt met de herontwikkeling van stortplaatsen, hadden veel steden en dorpen in de jaren 30 en 40 hun eigen stortplaats. "Er werd een gat ver van de bewoonde wereld gegraven, en die werd met organisch afval opgevuld. Tegenwoordig zijn deze plaatsen nauwelijks meer in het landschap op te merken", zegt Kuiper, die Afvalzorg over de herinrichting van voormalige stortplaatsen adviseert. Een Kamerlid bekijkt in 1980 de vuilnisbelt van de gemeente Amsterdam bij Broek in Waterland ANP

Dat zijn de moderne stortplaatsen wel. Kuiper zegt dat in de jaren 50 tot en met 70 ook minder organisch en zelfs verontreinigd afval gedumpt werd. "Zo ontstonden de huidige stortplaatsen, met veiligheidsmaatregelen zoals onder-afdichting en waterzuivering."

En die raken langzaam maar zeker vol. Op basis van de eindhoogte en de toegestane hoeveelheid afval wordt een stortplaats 'af' verklaard. "Daarna is het doel de stortplaats weer toegankelijk voor het publiek te maken", zegt Kuiper. "Dan wordt de bult vaak een tweede leven ingeblazen, net zoals met de VAM-berg in Wijster is gedaan." Het hoogste punt van Drenthe is sinds vandaag toegankelijk voor het grote publiek Provincie Drenthe

De afvalbult bij Wijster moet nu het wielerwalhalla van Drenthe worden. De VAM-berg is niet de eerste, en ook niet de laatste stortplaats die in Drenthe voor fietsrecreatie wordt ingericht. De omgeving van de Baggelhuizerplassen, vlak bij Assen, kent ook een geschiedenis als vuilstort.

De Drentse gedeputeerde Henk Brink verwacht dat er op een vuilstort in Emmen ook een fietsgebied wordt ingericht. "Het zijn spontane keuzes, al die wielerrecreatie, maar het past wel goed om Drenthe als fietsprovincie op de kaart te zetten."

Lees verder op NOS.nl

Bron: NOS