Glasvezel
22-03-2013

Glasvezel voor iedereen. Ook voor ondernemers!

Snel internet, wie wil dat nou niet? Tot op heden zijn echter alleen de belangrijke woonkernen op de kabel aangesloten omdat het kabelbedrijf hier makkelijk een hoog rendement kon behalen. Hierdoor is indirect een beleid van uitsluiting van de inwoners van de buitengebieden gevoerd. De buitengebieden die nooit aan de beurt gekomen zijn, zullen, als het aan het kabelbedrijf ligt, ook nooit aan de beurt komen. Dit geldt ook voor industrieterreinen. Deze mochten niet worden aangesloten door Reggefiber. De coöperatie Sterk Midden Drenthe gaat hier verandering in brengen door het realiseren van een glasvezelnetwerk.

Maar voordat het zo ver is, moet eerst de vraag naar een supersnelle en stabiele internetverbinding in kaart gebracht worden. Een glasvezelnetwerk kan namelijk alleen gerealiseerd worden als ten minste 65 procent van de inwoners en bedrijven van Midden Drenthe meedoet. De vraagbundeling wordt uitgevoerd door Stichting Sterk Midden Drenthe. De doelstelling van de stichting is: glasvezel achter iedere voordeur in de gemeente. Dus ook bij bedrijven, instellingen, campings en ZZP-ers.

De op te richten coöperatie Sterk Midden Drenthe zal vervolgens eigenaar en beheerder van dit glasvezelnetwerk worden. Het netwerk wordt opengesteld voor verschillende dienstenleveranciers. PLINQ is met de stichting overeengekomen om als zakelijke serviceprovider op te gaan treden. PLINQ gaat als serviceprovider een breed scala aan diensten aanbieden op het netwerk. Zo krijgt u als zakelijke gebruiker meer keuzevrijheid en kunt u kiezen voor het pakket zoals deze het beste bij uw situatie past.

Solidariteit van de inwoners en ondernemers

Het project gaat slagen als we als inwoners solidair met elkaar zijn. Aan iedereen die nu op de kabel is aangesloten wordt gevraagd te overwegen om mee te doen met de glasvezel. De overstap van de kabel naar de glasvezel is gratis en de maandelijkse kosten zijn ongeveer hetzelfde. Deze solidariteit, die dus niets extra kost, gaat bepalen of alle inwoners en bedrijven de beschikking krijgen over een essentiële breedbandverbinding met vele extra mogelijkheden.

Waarom glasvezel?

Gemeente Midden Drenthe heeft veel kleine en grote industrieterreinen. In het buitengebied liggen tal van bedrijven, al dan niet met een agrarisch of toeristisch karakter. Al deze bedrijven leiden dagelijks economische schade omdat internet niet goed werkt of niet snel genoeg is. Grote bedrijven hebben vaak zelf al een verbinding met glasvezel gerealiseerd. Voor kleinere bedrijven is dit echter onbetaalbaar. Om te zorgen dat onze gemeente een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft om te ondernemen en meer bedrijvigheid in onze gemeenten te krijgen is een supersnel glasvezelnetwerk noodzakelijk. Ook recreatiebedrijven die veelal in het buitengebied gevestigd zijn, hebben erg veel baat bij glasvezel. Want tegenwoordig is er geen enkele toerist meer die tijdens zijn vakantie geen gebruik van wifi wil maken.

Bedrijven kunnen niet meer zonder een snelle en stabiele internetverbinding. Landelijk gezien blijkt bovendien dat woningen die zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk beter in de markt liggen en dus makkelijker te verkopen zijn. De digitale ontsluiting van de dorpen, buitengebieden en industrieterreinen heeft grote aandacht van de politiek en om deze reden heeft de Provincie Drenthe en Gemeente Midden Drenthe brede steun aan de Stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe toegezegd.

U kunt ons ook bezoeken aan de Brinkstraat 3 te Beilen.

Website:

  • www.sterkmiddendrenthe.nl
  • Facebook: www.facebook.com/sterkmiddendrenthe
  • Email: info@sterkmiddendrenthe.nl
  • Sterk Midden-Drenthe