De aanleg van glasvezel in een notendop

Geplaatst op:

Oké, leuk, ik kan dus straks super snel internetten en hoogwaardige televisie kijken, zónder storingen bij onweer. Maar hoe gaat BAM er eigenlijk voor zorgen dat ik glasvezel in mijn huis heb? Sterk Midden-Drenthe legt het uit!

Sterk Midden-Drenthe

Door de gehele gemeente heen, op centrale plekken, plaatst BAM straks 8 POP’s. POP-stations (Point of Presence) zijn vergelijkbaar met elektriciteitshuisjes. Het zijn de hoofdverdeelstations van waar uit de glasvezels de wijken ingaan. De glasvezels gaan vanaf de POP’s niet linea recta naar uw huis. Tussen de POP en uw huis zit namelijk nog een distributiepunt (DP). Elk dorp heeft één of meerdere DP’s. Deze DP’s zitten in de grond en kunt u niet zien.

Distributiepunten

Vanaf de POP lopen er voedingskabels met 96 glasvezels naar elke DP. Met die 96 glasvezels kunnen 48 huizen aangesloten worden. Ieder huis krijgt namelijk één glasvezelkabel met twéé glasvezeltjes (die heeft u nodig voor de verschillende functies). De buizen die vanaf de DP door de straten lopen kunt u hier zien. Bij ieder huis wordt er een opening in deze buis gemaakt om de glasvezel af te kunnen takken. Om uw tuin of oprit niet te beschadigen, wordt de glasvezel vanaf dat punt onder de grond door naar uw huis ‘geschoten’. Dit gebeurt over een afstand van maximaal 10 meter. Heeft u een grote voortuin of oprit, dan zal er om de 10 meter een klein gat gegraven worden om de glasvezel op te halen en verder te schieten.

Aansluiting in huis

Voordat de graafwerkzaamheden van BAM beginnen, krijgt u een schouwer over de vloer. De schouwer bekijkt uw huis, tuin en bespreekt samen met u waar de glasvezelaansluiting in huis moet komen. Meestal is dat in de meterkast. Zijn de graafwerkzaamheden in de straat klaar, dan komt er opnieuw iemand van BAM langs. Dit keer om de glasvezel van buiten naar binnen te brengen. Deze monteur graaft de glasvezel, dat inmiddels voor uw deur ligt, op en brengt het via de spouwmuur, kruipruimte of kelder naar binnen. Naar de plek die u samen met de schouwer overeengekomen bent. Hier plaatst de monteur een modem, waaraan het glasvezel vastgemaakt wordt. U bent nu aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar nog niet geactiveerd. Dit gebeurt op een later moment door uw provider.

Gebruikers op het netwerk

Ook leuk om te weten: het glasvezelnetwerk bestaat uit drie lagen. De eerste is het fysieke glasvezelnetwerk, dat van ons, de abonnees is. De tweede laag is de belichting. Een belichter zorgt ervoor dat de glasvezel ‘actief wordt’. De providers met hun diensten zijn de derde laag. Zij verspreiden hun diensten over het belichte glasvezel. De belichting kunt u dus zien als een soort vrachtwagentje waarin de diensten vervoerd worden. Glasvezel op zich doet dus niks, pas als de belichter en de provider erover heen gaan, krijgt u een supersnelle internetverbinding in huis.

Bron: Sterk Midden-Drenthe