Hoe ziet ons glasvezel eruit?

Geplaatst op:
Zo ziet glasvezel eruit

Dit is de HDPE-buis met glasvezel die binnenkort in heel Midden-Drenthe in de grond komt te liggen. Felgroen en straks met om de zoveel meter de naam van Coöperatie Sterk Midden-Drenthe erin gegraveerd. HDPE staat voor hogedichtheidpolyetheen en is een kunststof, bestendig tegen allerlei invloeden.

Kleurrijk geheel hè? De reden van alle kleuren buizen is dat de glasvezelmonteurs ze zo tijdens de werkzaamheden beter uit elkaar kunnen houden. Tijdens de aanleg wordt namelijk precies bijgehouden en genoteerd waar welke buis heen geleid wordt. Zo kunnen er tijdens het aansluiten of, in een later stadium, bijvoorbeeld een storing geen wisselingen plaatsvinden.

In iedere HDPE-buis zitten 24 smallere buizen, zogenaamde tubes. Ze hebben in ons geval zes verschillende kleuren: wit, geel, blauw, paars, rood en groen. Voor ieder huis is er één tube. Oftewel via één zo’n groene HDPE-buis worden 24 huizen voorzien van een aansluiting. De buizen liggen straks door alle straten en worden per huis afgetakt. Heeft jouw straat 30 huizen, dan liggen er binnenkort dus twee groene buizen met in totaal 48 tubes. 18 tubes zullen niet gebruikt worden, maar kunnen in de toekomst misschien goed van pas komen.

De tubes zijn nu nog leeg. Zo worden ze straks ook aangelegd. Pas als ze goed in de grond (ongeveer 60 centimeter diep) zitten en afgetakt zijn naar de huizen, worden de glasvezelkabeltjes erdoorheen geblazen. Dit gebeurt door middel van luchtgolven. Door deze techniek kunnen de kabeltjes zelfs door bochten heen geleid worden, over een afstand van wel 100 meter – als dat nodig is. En er moeten in de gemeente nogal wat afstanden overbrugd worden natuurlijk. Wist je dat er in totaal meer dan 400 kilometer glasvezel de grond in zal gaan? Echt een hele klus dus!

Bron: Sterk Midden-Drenthe