Glasvezel

Nieuwsbrief glasvezel Sterk Midden Drenthe 25 november

Midden Drenthe: een belangrijke stap dichter bij de glasvezel

U hebt het vast al gehoord of gelezen: het glasvezelproject Midden-Drenthe heeft bijna een belangrijke mijlpaal gehaald: Het puur door vrijwilligers gedragen burgerinitiatief blijkt een groot succes. We gaan nu een grondige controle op alle inschrijvingen uitvoeren om precies uit te zoeken op welk percentage we uitgekomen zijn en wat dit betekent in het vervolgtraject.

Het liefste zien we dat de schep meteen de grond ingaat, maar dat kan nog niet. Er moeten nog wat hordes genomen worden voordat we echt kunnen beginnen.

Op basis van het eindresultaat gaan we offertes aanvragen waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe ons project moet worden uitgevoerd. We verwachten vier weken nodig te hebben om deze brief de deur uit te krijgen. Gedurende deze periode kan er nog steeds ingeschreven worden voor de glasvezel. Iedereen die dan nog inschrijft wordt ook zonder kosten aangesloten.

De financiering van het project is een ingewikkeld verhaal. In ons werkgebied hebben we te maken met witte en grijze gebieden. In de witte gebieden is alleen ADSL via de telefoonlijn beschikbaar, in de grijze gebieden is zowel ADSL als kabel (coax) aanwezig. Ieder gebied vereist een aparte aanpak in de financiering. Voor de witte gebieden kunnen we geld tegen een lage rente lenen, voor de grijze gebieden alleen tegen een marktconforme rente.

Aan het lenen tegen een lage rente zit een verplichting vast: we moeten een marktconsultatie uitvoeren, d.w.z. kijken of er een commerciƫle partij is die binnen de komende drie jaar van plan is een NGA-netwerk (NGA = next generation access, of te wel een toekomstbestendig breedbandnetwerk) in de witte gebieden aan te leggen.

Zeker de marktconsultatie en de aanbesteding gaan tijd kosten, nog afgezien van het feit dat als er aanbesteed wordt er nog de nodige gemeentelijke en provinciale vergunningen moeten worden rondgemaakt. Als alles op rolletjes loopt, is de inschatting dat deze processen (marktconsultatie, aanbesteding, vergunningen, financiering, etc.) ongeveer 6 maanden in beslag nemen, zodat half 2016 op zijn vroegst de schep in de grond kan.

Tenslotte willen we alle inwoners, die zich ingeschreven hebben voor de glasvezel, bedanken voor het vertrouwen dat u in ons gesteld hebt. We zullen er alles aan doen om alle inwoners in onze gemeente toegang te geven tot breedbandinternet via de glasvezel.

Bestuur Stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe
  • Roel Seele Voorzitter
  • Peter de Vries Projectleider
  • Petra van Es Penningmeester
  • Hans Boslooper Secretaris

Vind jij ook dat glasvezel zo spoedig mogelijk moet zijn gerealiseerd?

Meld je dan nu aan via deze website

Sterk Midden-Drenthe