Glasvezel: Stappenplan tijdens uitrol

Geplaatst op:

Wat betekent de uitrol van het glasvezel voor u? Wat en wie kunt u thuis allemaal verwachten tijdens de aanleg? U leest het in onderstaand stappenplan. De planning van de providers en de aannemer lopen overigens langs elkaar heen. Het kan dus zijn dat de provider al eerder contact met u heeft opgenomen dan bij stap 4.

 1. De schouwer komt langs

 2. BAM plant ruim voor de aanleg een afspraak met u in om samen te bepalen wat de beste plek is om de aansluiting in uw woning te installeren. U ontvangt hierover een brief met een voorgestelde datum. Standaard wordt het modem in de meterkast geplaatst, maar als u de voorkeur aan een andere plaats geeft kan dat. Uiteraard zolang deze plek makkelijk benaderbaar is en de montagekosten passen binnen de businesscase. De plek van het modem moet zich in principe binnen twee meter van de voorgevel bevinden. Verder bekijkt de schouwer hoe de glasvezel het beste vanaf de straat naar uw woning afgetakt kan worden. In overleg worden hier afspraken over gemaakt en vastgelegd. De volgende keer kan er dan meteen begonnen worden met het realiseren van de aansluiting.

 3. Aanleg in de straat

 4. De glasvezelkabel legt BAM straat voor straat aan. Daar moeten zij voor graven. Als er ‘s ochtends iets open gegraven wordt, probeert BAM dit voor het eind van de middag weer dicht te hebben. Uiteraard wordt ervoor gezorgd dat er veilig gewerkt wordt en dat u toegang tot uw woning heeft. Vanaf de straat trekt de BAM de glasvezelkabel ondergronds door naar de gevel van uw woning. Heeft u een voortuin? Dan wordt er ondergronds geboord of gegraven. Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt u middels een brief geïnformeerd dat de graafwerkzaamheden in uw straat gaan beginnen.

 5. Aansluiting in huis of erbuiten

 6. BAM maakt een afspraak met u om de glasvezelkabel uw woning binnen te brengen, dit gebeurt wederom middels een brief. In deze brief staat een voorgestelde installatie datum vermeld en een adres van de website. Op de website kunt u de afspraak bevestigen of verzetten. Als de monteur langskomt, wordt eerst de glasvezelkabel bij de gevel opgegraven. Vanuit de kruipruimte of buitengevel wordt de glasvezelkabel naar binnen gebracht. Het ‘glasvezel-afmontagepunt’ wordt geplaatst op de plek zoals afgesproken tijdens de schouw. Let op! Het kan zijn dat u nog een aantal voorbereidingen moet treffen vóór deze stap, zoals de meterkast bereikbaar maken en extra stopcontacten realiseren.

 7. Uw provider neemt contact op

 8. Tijdens de aanleg neemt uw provider contact met u op. Eerst via een brief (zorg dat u uw huidige providergegevens op tijd verzamelt!) en vervolgens telefonisch. Dan nemen zij met u het gekozen abonnement door (wellicht is uw situatie inmiddels gewijzigd) en vragen ze of er een monteur langs moet komen (á €52,50) of dat u zelf de aansluiting gaat activeren met een doe-het-zelf-pakket. Ook stemt u samen de datum van overstap af. De provider kan helpen bij het opzeggen van uw huidige abonnement en het nieuwe glasvezelabonnement op de gewenste datum in laten gaan.

 9. U treft een aantal voorbereidingen

 10. U heeft nu een werkende modem in huis. Van uw provider krijgt u straks een Wifi router. Om alles met elkaar te laten werken, dient u vóórdat uw aansluiting geactiveerd kan worden, een aantal voorbereidingen te treffen. Zo moet u, als u deze nog niet in huis heeft, coax en UTP kabels aanschaffen en aanleggen in huis. Let er op dat u deze kabels netjes wegwerkt en vastmaakt. U voorkomt zo dat er storingen optreden doordat u bijvoorbeeld al stofzuigend een kabel lostrekt (u krijgt hier binnenkort meer informatie over).

 11. Activatie aansluiting

 12. Ongeveer een week voor de overstapdatum krijgt u of een doe-het-zelf-pakket thuisgestuurd of een monteur over de vloer om uw aansluiting te realiseren. De monteur heeft het uiteraard zo gepiept, maar ook met een doe-het-zelf-pakket is het niet moeilijk om de benodigde apparatuur te monteren en aan te sluiten. En komt u er echt niet uit, dan kan de helpdesk van uw provider (op afstand) of een ambassadeur uit uw dorp altijd een handje helpen. Beide providers bieden 100% installatie garantie. Oftewel, installeren lukt altijd. Heeft uzelf of de monteur de aansluiting verzorgd, dan is de glasvezelverbinding in huis een feit! Het glasvezelmodem gaat nu zelf verbinding maken met de belichter en aansluitend met de provider. Als deze verbinding is opgebouwd kan de provider het door u gekozen pakket van internet, televisie en/of telefonie bij u thuis aanleveren en is uw verbinding actief.

Sterk Midden-Drenthe logo
Bron: Sterk Midden-Drenthe