Bereid u voor op het glasvezel

Geplaatst op:

Wanneer u overstapt op glasvezel zijn er verschillende dingen die u nu al zelf kunt doen: de beste plek voor de glasvezelaansluiting bepalen en deze met stopcontacten mogelijk maken, bekabeling in huis aanleggen of vervangen, draadloos netwerk optimaliseren en e-mailadressen aanmaken die niet aan een provider gebonden zijn.

Ieder huis krijgt een glasvezelkabel. Deze loopt via de kruipruimte of buitengevel naar binnen, naar een nieuw (door BAM) te plaatsen modem (DKT). Dit modem komt over het algemeen in de meterkast. Maar kan, als u dat wilt, ook op een andere qua afstand vergelijkbare plek geplaatst worden. Als u nu een modem van bijvoorbeeld Ziggo, Tele2 of KPN heeft, dan is de plek voor het nieuwe modem misschien al duidelijk. Namelijk op de plek van uw oude (huidige) modem.

Drie stopcontacten

Het nieuwe modem heeft stroom nodig. U dient dan ook van te voren te kijken of er in de meterkast, of waar u het modem ook wilt plaatsen, genoeg stopcontacten zijn. Kiest u voor de meterkast, dan raden wij drie stopcontacten aan. Twee zijn er sowieso nodig voor het modem en wellicht kunt u er eentje extra gebruiken voor de deurbel of een eventueel beveiligingssysteem. Extra stopcontacten creëer je met een stekkerdoos of door (zelf of door een installateur) nieuwe stopcontacten plaatsen.

modem (DKT), UTP kabel, coax kabel
Van links naar rechts: modem (DKT), UTP kabel, coax kabel

Coax kabel

Vanaf het modem dient u een coax kabel naar uw televisie aan te leggen. Als u deze nu nog niet heeft, dient u een coax kabel (minstens 75 Ohm) aan te schaffen. Deze moet lang genoeg zijn om van het modem naar de televisie te lopen. Heeft u meerdere televisies, dan heeft u meerdere coax kabels nodig die middels een Ziggo gecertificeerde splitter op uw modem worden aangesloten.

UTP kabel

Naast een coax kabel, heeft u een UTP kabel nodig. Deze legt u aan van het modem naar de Wifi router. Hiervoor is de aanwezigheid van een doorvoer vanuit de meterkast naar de gang of kamer noodzakelijk. Via de Wifi router worden al uw draadloze apparaten van internet voorzien. Heeft u gekozen voor interactieve televisie van Plinq, dan heeft u geen coax kabel, maar een extra UTP kabel nodig. U krijgt van Plinq een mediabox, welke het beste met een UTP kabel aangesloten wordt op de Wifi router. Een HDMI kabel loopt van deze mediabox naar uw televisie en deze zorgt dat het televisie signaal in beeld en geluid naar de televisie wordt gebracht. Soms heeft een televisie ook een internetingang. Dan kan het handig zijn om een extra UTP kabel te trekken. Deze loopt, net zoals de UTP kabel voor de mediabox, naar de Wifi router en wordt daar aangesloten.

Wifi router

De Wifi router ontvangt u van uw provider. Deze hangt u of de monteur bij voorkeur op een centrale plek. Dus niet achter een muur of een deur, maar bij voorkeur in een open ruimte, ongeveer 60 centimeter onder het plafond. Dit voor de meeste zend- en ontvangkwaliteit. De Wifi router bij het modem in de meterkast raden wij dus niet aan.

Doorgang in meterkast

Kiest u er voor om de Wifi router op een andere plek te plaatsen dan in de meterkast, dan moet u zelf van te voren een gaatje boren om een doorgang voor de UTP kabel mogelijk te maken. Als er vanuit deze meterkast ook nog geen coax kabel naar uw televisie loopt, zal deze moeten worden aangelegd. Monteurs voorzien hier niet in. De monteurs van BAM zorgen er wel zelf voor dat uw glasvezel binnenshuis wordt gebracht. De benodigde doorvoeren om dit voor elkaar te krijgen, worden door hun gemaakt.

Telefoon en computers

Uw vaste telefoon wordt met een telefoonkabel aan de Wifi router verbonden. Vaste computer(s) met UTP kabels. Houdt hier rekening mee bij het bepalen van de plek voor de router in verband met de aan te leggen kabeltjes. Of u nieuwe kabels nodig heeft, is afhankelijk van de afstand. Meestal worden er een telefoonkabel en UTP kabel van 1 á 2 meter meegeleverd met de Wifi router.

Ik heb nu schotel

Als u nu internet, televisie en telefonie via de schotel ontvangt, lopen er al allerlei coaxkabels door uw huis vanaf de schotel. Er zijn in dit geval twee opties. Zijn de bestaande coaxkabels nog redelijk nieuw en van goede kwaliteit (minstens 75 Ohm), dan kunt u ervoor kiezen om alles te laten liggen en alleen één nieuwe coax kabel van het modem naar het oude punt bij de schotel (waarvandaan alle coax kabels liepen) aan te leggen. Zijn de coax kabels echter al wat jaren oud, dan raden wij aan alle kabels te verwijderen en opnieuw vanaf het nieuwe modem aan te leggen. Let op! Voorkom overbodige lengte, want de lengte van de kabel heeft invloed op de kwaliteit van het signaal.

Nieuw e-mailadres

Tot slot kunt u, als u nu een e-mailadres via uw huidige provider hebt, alvast een nieuw e-mailadres aanmaken die niet aan een provider gebonden is en uw contacten hiervan op de hoogte brengen. Hulp nodig? Op de website van Sterk Midden-Drenthe staan verschillende stappenplannen.

Bron: Sterk Midden-Drenthe
Sterk Midden-Drenthe