Midden-Drenthe zet in op Wandelknooppuntennetwerk

Geplaatst op: 06-09-2016

De gemeente Midden-Drenthe wil een begin maken met het maken van een Wandelknooppuntennetwerk.

Gemeente Midden-Drenthe Logo

Een goede wandelverbinding tussen dorpen en natuurgebieden moet het toerisme en de lokale economie in de gemeente versterken.

“Wandelen is veruit de populairste vrijetijdsbesteding in Nederland. Door de vele natuurgebieden en mooie, gevarieerde landschappen liggen er grote kansen om van Midden-Drenthe een aantrekkelijke wandelgemeente te maken”, aldus wethouder Gert Jan Bent.

Begin

De gemeente kiest samen met het Recreatieschap Drenthe voor het aanleggen van een wandelknooppuntennetwerk in het midden en zuidelijke deel van de gemeente. Het gaat dan om ongeveer 350 km aan wandelmogelijkheden. De dorpen Beilen, Westerbork en Orvelte zijn de eerste dorpen die onderdeel uitmaken van het netwerk. Het is de bedoeling dat het wandelknooppuntennetwerk in de toekomst wordt uitgebreid naar andere delen van de gemeente Midden-Drenthe.

Bebording

Het wandelknooppuntennetwerk lijkt veel op het fietsknooppuntensysteem. Het werkt met genummerde knooppunten die naar elkaar verwijzen. Met dit systeem heeft de wandelaar veel keuzevrijheid.

Samenwerking

Bij de ontwikkeling van het netwerk worden verschillende partijen betrokken zoals de contactpersonen van de dorpen, (toeristische) ondernemers, boeren, het waterschap, de VTRB, TIP Midden-Drenthe, het Drents Landschap en diverse grondeigenaren.

Besluitvorming

Voor het eerste deel van het netwerk is een bedrag nodig van € 133.000,00. De provincie draagt € 33.000,00 bij. Het resterende bedrag komt voor rekening van de gemeente. Het wandelknooppuntennetwerk wordt in september besproken in de commissie Ruimte en Groen. De gemeenteraad neemt eind september een besluit.

Bron: Gemeente Midden-Drenthe