geplaatst op: 08-10-2015

Attero Wijster gaat strooizout winnen uit rookgassen

Attero

Wijster - Attero gaat op zijn productielocatie Wijster investeren in de productie van calciumchloride, onder meer een uiterst effectief middel om wegen sneeuw- en ijsvrij te houden.

Attero gaat dit product maken uit de reststroom die vrijkomt bij het reinigen van de rookgassen van de afvalenergiecentrale. Daarbij wordt eigen warmte en energie ingezet.

Het project calciumchloride (CaCl2) draagt bij aan de strategie van Attero. Daarin staat het terugwinnen van grondstoffen en het opwekken van duurzame energie uit afvalstromen centraal. Op dit moment gaat het rookgasreinigingsresidu naar Duitse kalimijnen en wordt gebruikt als toeslagmateriaal bij het opvullen van mijngangen. Het terugwinnen van calciumchloride is een meer hoogwaardige toepassing en betekent bovendien besparing van grondstoffen en energie.

Indampinstallatie

Attero investeert ruim drie miljoen euro in de bouw van de installatie, die in het bestaande gebouw van de afvalenergiecentrale komt te staan. De belangrijkste onderdelen zijn enkele chemische stappen en een indampinstallatie. De chemische stappen verwijderen verontreinigingen, waardoor er schoon calciumchloride overblijft. De indampinstallatie verdampt het vocht, waardoor er een steekvast product ontstaat dat kan worden opgeslagen. Voor deze laatste stap legt Attero een nieuwe warmteleiding aan om de benodigde warmte te kunnen leveren. Jaarlijks gaat de installatie ruim 30.000 ton proceswater behandelen, waaruit circa 6.000 ton calciumchloride overblijft. De installatie is medio 2016 operationeel.

Duurzame oplossing

De verwerking is gekozen vanuit de duurzaamheidsgedachte en levert besparing op van primaire grondstoffen en energie bij productie van strooizout. Deze uitbreiding betekent ook dat het energierendement van de afvalenergiecentrale toeneemt. Het direct toepassen van warmte is efficiƫnter dan er eerst elektriciteit van maken. Zo sluit dit project naadloos aan op het huidige overheidsbeleid dat bekend staat onder de naam VANG, Van Afval Naar Grondstof.

Calciumchloride is onder meer te gebruiken als strooizout om sneeuw en ijs op de weg te verwijderen. Het is minder schadelijk voor de bodem en planten dan het normaal gebruikte natriumchloride (keukenzout). Het is een uiterst effectief middel dat niet alleen onder extreme weersomstandigheden werkt, maar ook bij een lage verkeersintensiteit.

Bron: De krant van Midden-Drenthe dekrantvanmiddendrenthe.nl