geplaatst op: 02-10-2015

Rechter: Noblesse overtreedt de wet niet

WIJSTER - Slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster heeft de wettelijke norm voor stankoverlast niet overtreden. Daarom hoeft het bedrijf geen 150.000 euro aan dwangsommen te betalen, die de gemeente Midden-Drenthe heeft opgelegd.

Dat heeft de bestuursrechter in Groningen vandaag bepaald.

Noblesse

Drie keer in de fout?

Noblesse zou volgens Midden-Drenthe in 2012 en 2013 tot drie keer toe teveel stank hebben veroorzaakt. Dat zou gebleken zijn uit metingen. De gemeente legde het bedrijf daarom drie keer een dwangsom op van elk vijftigduizend euro.

Het bedrijf ging daartegen in beroep bij de bestuursrechter in Groningen. Noblesse is ervan overtuigd binnen de wettelijke normen voor stankoverlast te blijven. De bestuursrechter heeft het bedrijf in deze drie gevallen dus gelijk gegeven.

Ondeugdelijk

De rechtbank noemt het rapport dat ten grondslag ligt aan de opgelegde dwangsommen "ondeugdelijk". Daarom zijn de overtredingen niet aannemelijk gemaakt en hoeven de dwangsommen niet betaald te worden.

"Juridisch is het een mooie overwinning," aldus advocaat Jewan de Goede van Noblesse. "Maar het bedrijf gaat gewoon door met het zoeken naar oplossingen voor de overlast die omwonenden ervaren."

Bewoners in Wijster en Drijber van de Stichting Veilig ETP klagen al jaren over een ondraaglijke "lijkenlucht" van Noblesse.

Uitnodiging aan bewoners

Het bedrijf nodigt de bewoners binnenkort uit voor een bedrijfsbezoek. "Wij willen graag met ze in gesprek," aldus directielid Leo Hoekstra. Eerder kregen raadsleden van Midden-Drenthe een presentatie bij Noblesse.

De gemeente Midden-Drenthe wil nog niet inhoudelijk reageren.

Bron: RTV Drenthe rtvdrenthe.nl