Open NK Omhoogschaatsen op VAM-berg in Wijster?

Geplaatst op:09-01-2016

WIJSTER - Als het aan de makers van Bureau Sport ligt, krijgt Drenthe het eerste Open Nederlands Kampioenschap Omhoogschaatsen. De wedstrijd moet op zaterdag 19 maart verreden worden op de VAM-berg in Wijster.

vamberg
De VAMberg (foto van wijster.info)

'De nieuwe Elfstedentocht'

Het idee voor het Open NK komt van Bas Schinkel en wordt uitgevoerd door Erik Dijkstra en Frank Evenblij. "Mark my words, het wordt de nieuwe Elfstedentocht", zegt Dijkstra.

Rubberen matten

Het schaatsen op de berg moet mogelijk gemaakt worden met rubberen matten. "Daar wordt stikstof doorheen gespoten en dan gaat er water overheen", legt Dijkstra uit. "Dat vriest aan en dan heb je ijs. Dan kun je schaatsen."

Bolletjespak

"Het is een Open NK, dus iedereen mag zich inschrijven", zegt Dijkstra. Wel zijn er plannen voor een televisieuitzending en daarbij is het deelnemersveld beperkt. "Dan schaatsen er steeds twee mensen tegen elkaar en de winnaar gaat door naar de volgende ronde." Onder meer Bob de Jong, Mark Tuitert en Henk Angenent hebben zich volgens Dijkstra al aangemeld. Voor de winnaar is er een prijs die zijn oorsprong vindt in het wielrennen. "Die mag een jaar lang schaatsen in een bolletjespak", vertelt de organisator.

Maar je hoeft geen prof te zijn om de berg op te schaatsen. "In het voortraject is de berg ook beschikbaar voor mensen die ook mee willen doen", zegt Dijkstra.

Omhoogschaats-schaatsen

Volgens Dijkstra is het wel verstandig om daar speciale schaatsen voor aan te trekken. "De ijzers van hoge noren zijn te lang. En een klapschaats is ook niet handig, dan ga je waarschijnlijk vallen, dus dat is gevaarlijk." De organisatie is daarom met schaatsfabrikant Viking in gesprek over een speciale omhoogschaats-schaats. "Daarbij moet je denken aan een combinatie van een ijshockeyschaats en een shorttrackschaats", zegt Dijkstra.

Bron: RTV Drenthe rtvdrenthe.nl