ONK Omhoogschaatsen op VAM-berg uitgesteld

Geplaatst op:02-03-2016

WIJSTER - Het Open Nederlands Kampioenschap Omhoogschaatsen is voorlopig uitgesteld. De eerste editie van het kampioenschap zou op zaterdag 19 maart op de VAM-berg in Wijster plaatsvinden.

Vam-berg
Foto: wijster.info

Wat is omhoogschaatsen?

Bij het NK Omhoogschaatsen is het de bedoeling dat deelnemers de VAM-berg omhoog schaatsen. Het schaatsen op de berg moet mogelijk gemaakt worden met rubberen matten. Door die rubberen matten wordt stikstof gespoten, waarna er water overheen gaat. Dat vriest aan, waarna een laagje ijs ontstaat.

Geen afstel

Het idee voor het evenement komt van het tv-programma Bureau Sport. Eindredacteur Bas Schinkel laat weten dat er wat hem betreft van uitstel geen afstel komt. "We zijn nog steeds enthousiast en de VARA ook. Maar het is organisatorisch een behoorlijke klus en er is ook behoorlijk wat geld voor nodig. 19 maart gaan we daarom niet halen. Helaas. Maar we blijven bezig om het voor elkaar te krijgen."

Lees ook: Open NK Omhoogschaatsen op VAM-berg in Wijster: 'Het wordt de nieuwe Elfstedentocht'

December

Het programma mikt nu op december dit jaar. "Dat past ook beter bij het evenement", zegt presentator Frank Evenblij, die ook bij de organisatie is betrokken. "Het moet een winters evenement worden, in maart heb je die sfeer toch minder. Bovendien denken we dat we dan een beter deelnemersveld kunnen krijgen, omdat het schaatsseizoen dan nog loopt."

Ook Evenblij erkent dat het financiƫle plaatje een hobbel vormt. "We kunnen als publieke omroep niet zomaar allerlei grote sponsors aantrekken. We moeten het vooral hebben van goodwill."

Bron: RTV Drenthe rtvdrenthe.nl