Meer onderzoek VAM-berg

Geplaatst op:

Bij de VAM-berg van Attero in Wijster zijn handboringen in de grond gedaan. De provincie heeft meer gegevens nodig voordat de berg open kan voor fietsers.

Vam-berg

De provincie onderzoekt hoe en of het asfalt wel op de berg gelegd kan worden. De vrees is dat het asfalt niet goed hecht aan de grond en in theorie zou kunnen wegglijden.

De werkzaamheden voor de openstelling van de VAM-berg voor wielrenners en mountainbikers zouden in oktober beginnen, maar dat wordt niet gehaald.

,,De grond is naar het laboratorium gestuurd en we verwachten over vier weken uitslag’’, zegt een woordvoerder van de provincie.

Het gaat om de samenstelling van de grond die bovenop het afsluitende folie van de afvalberg ligt. ,,Het is dus niet zo dat we niet weten wat er in de berg zit, dat weten we wel. Het is echt het kleine laagje erboven op.’’

Het is de bedoeling dat er verschillende routes voor wielrenners en mountainbikers op de berg komen van respectievelijk 2,3 en 3,4 kilometer lang. Ook komt er een kasseienstrook van 150 meter. De openstelling is een langgekoesterde wens van wielrenners in de provincie. Verder is er een plan voor een recreatieheuvel boven op de berg, die als afscheiding dient tussen de stort en landschap.

Fietsevenement

Op 9 september gaat het fietsevenement Green Mountain Tour voor de tweede keer over de VAM-berg. De toertocht over het Dwingelderveld en door het Vechtdal heeft als hoogtepunt de dubbele beklimming van de VAM-berg met volgens de organisatie een stijgingspercentage van 23 procent. Er zijn vier routes voor wielrenners en drie mountainbikeroutes. De afstanden liggen tussen de 40 en 160 kilometer.

Wielrenners moeten wel omkeren bovenop de VAM-berg en dezelfde weg weer terug, omdat niet de hele berg is vrijgegeven. De mountainbikers kunnen wel een andere route terug rijden dan ze omhoog gaan.

Tijdens het evenement dat van 8 uur ‘s ochtends tot 17 uur duurt zijn diverse randactiviteiten zoals uitgebreide verzorging voor de fietsers. Er zijn koudwaterbaden, massagetafels en een barbecue. Verder is er voor kinderen een speelbos, springkussen en mammoetskelteren.

De gemeente Westerveld draagt 1500 euro bij aan het evenement.

Bron: Dagblad van het Noorden