December

Verhaal van Kees

Wijsters Nieuwsblok

Alles wat onrust kan baren, wordt ons dan ook vanuit iedere uithoek van deze aardbol onder de neus gewreven. “Wat leven we toch in een ellendige wereld” verzuchtte zij door de telefoon. “Dan weer Parijs en nu weer…” Ik onderbrak haar met het goede nieuws dat de kleinzoon van een vriend van me de vo-rige dag nog drie doelpunten had gemaakt en dat we de reeën vanuit de kamer konden zien lopen. Pro-beerde haar uit te leggen, dat nieuws vaak angstwekkend is en zodoende de aandacht moet trekken. Nieuwsuitzendingen maken is een vak apart. Hoe meer aandacht je ermee kan trekken, des temeer reclameblokjes je er door kan verkopen. Slimme handel en goeie zaken. Het nieuws levert aardig wat geld op heden ten dage. En met enige huiveringopwekkende beelden blijven velen aan de beelden ge-kluisterd en dat is dan ook de bedoeling. De gang van de sterren aan de nachtelijke hemel. De pracht van een volle maan, zal menigeen mis-schien ontgaan, maar het is zeker de moeite waard daar met aandacht naar te kijken. Om eens een voorbeeld voor deze maand aan het nieuws toe te voegen:

Aan de sterrenhemel van december 2015

  • Op vrijdag de 11e om 11.29 uur is het Nieuwe Maan. De maan is rond deze datum een paar dagen niet te zien, zodat de andere hemellichamen en verschijnselen extra goed waarneembaar zijn.
  • In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 december zijn ‘vallende sterren’ te zien die uit de richting van het sterrenbeeld Tweelingen lijken te komen. Het gaat om de Geminiden, een van de meest actie-ve meteorenzwermen. Omdat het nog maar net Nieuwe Maan is geweest, kan de zwerm de hele avond en nacht bekeken worden. Op een donkere locatie kan het aantal meteoren bij helder weer kort na middernacht oplopen tot zo’n zestig per uur!
  • De planeet Mercurius is, kort na zonsondergang, de laatste dagen van december laag boven de zuidwestelijke horizon te zien. Gebruik eventueel een verrekijker om hem op te sporen.
  • Venus komt ruim drie uur voor de zon op. De morgenster prijkt in de ochtendschemering in het zuidoosten.
  • Mars staat in de ochtendschemering hoog in het zuiden. De rode planeet is in het sterrenbeeld Maagd te vinden. Op 21 december nadert hij Spica, de helderste ster van dat sterrenbeeld, tot op vier graden. Doordat Mars de aarde nadert, wordt hij geleidelijk helderder.
  • De zichtbaarheid van Jupiter neemt toe. Aan het eind van de maand komt de planeet al vóór mid-dernacht op. Tegen het ochtendgloren staat hij hoog in het zuiden, in het oostelijke deel van het ster-renbeeld Leeuw.
  • Saturnus verschijnt in de tweede helft van december weer aan de ochtendhemel, laag in het zuidoos-ten. Vanaf 27 december komt de planeet meer dan twee uur voor de zon op. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager.

Leuk hé, zulk nieuws. Daar komt nog bij, dat u tijdens het kijken in de nacht naar deze buitenaardse gebeurtenissen, beste lezer, ook nog eens de kans loopt een leuke ontmoeting te hebben met een geestverwant of een zeldzaam nachtdier. Reuze spannend en avontuurlijk. Zelf hadden we een Wezel-tje, een Bunzing en ook weer een prachtige Blauwe Kiekendief. Heb ik nog ‘ns ’n keer als blauwe engel aan U voorgesteld. Een kleurmutatie-Geelgors komt nu al voor de vierde winter in de tuin op het strooivoer. Ik noem haar Blondie. Eenmaal in het land, dan komt zij elke dag een maaltje ophalen tus-sen een grote groep ander spul. Aan de Emelangen heeft de boomkweker René de wereld nog mooier gemaakt met een vlakte aan bloemen. Nog elke dag zwerven daar grote groepen Putters, Groenlingen en enkele Kneuen. Jaja, dan ben ik René dankbaar en denk: “Dat willen we nou ook als akkerrand. Wens ik U een heerlijk feestelijke en vooral knusse decembermaand toe met weinig angst en verdriet. Wellicht met een schuin oog de weg op om er op te letten dat alles veilig is in de eigen buurt.

De groeten van uw correspondent in het veld,

Kees.