Februari

Verhaal van Kees

Water…

Na Egmond-, Noordwijk- en Bergen- lijkt het er dan toch van te komen: “Wijster aan Zee”. De laatste dagen, bij het nachtelijk afstallen, wordt er luid gesnaterd. Wilde eenden zetten hun territorium uit rond de uitgebreide waterpartijen in de nabijheid van ons huis. Een Grote Zilverreiger en een Blauwe Reiger paraderen elke dag in het rond en worden al aardig tam. Of wij worden al zo wild, dat we er zo langza-merhand bij horen. Ze vliegen niet direct meer op als we in de buurt aan het werk zijn. Maar nu even zonder dollen: wat ‘n water, wat ’n water…

koe aan het water

Vlak nadat ik U, beste lezer, in januari een laatste bericht had overgelegd met een IJsvogel, overkwam ons een ander spectaculair vogelavontuur. Er lag een behoorlijke laag sneeuw; het zonnetje maakte er een sprookje van; de zondagmorgenstilte bedekte als een donzen dekbed de wereld toen daar als een stormwind een grote groep Watersnippen onze enclave binnenvloog. Met grote snelheid scheerden ze, als een volmaakte formatie straaljagertjes, vlak boven de sneeuw. Gingen even omhoog bij een hek en vlak langs me over het erf. Eén van de Snippen raakte even uit koers en landde op zo’n vijf meter van mij af bij de kippenren. De prachtige tekening en lange snavel waren goed met het blote waarneem-baar. Hij vloog zijn maatjes weer achterna, waarop de hele bups in het land neerstreek. Ze staken schit-terend af tegen de sneeuw. Door de kijker was het ‘n lust voor het oog. Dat was dat.

Van de week zijn we op reis gegaan! Assen. Het Drents Museum. Tot zeven februari was daar een schilderijenexpositie van de zogenaamde Glasgow Boys. Schots impressionisme. We hebben het dan over de jaren eind 1800 begin 1900. Een groep jonge mannen, kunstschilders, doen inspiratie op in Pa-rijs en ook de Haagsche School doet hen dromen. Het resultaat… adembenemend. Ik doe er een bij van ’n gazenhoedstertje door James Guthrie getiteld “Naar een nieuwe weide”. Het jaartal dat daarbij hoort is 1883. De graskalveren aan het water zijn trouwens van een van de “Wijster Girls”. Het jaar 2014 hoort daar dan weer bij. Haha.. maar mooi is ie zeker. Weet wel, dat in Wijster veel talent huist. Doeken en verf evenals scherven, klei en glazuur worden in ons dorp en omgeving tot heel fijne kunst gevormd.

Naar een Nieuwe Weide
"Naar een nieuwe weide" van James Guthrie
Groeten van uw correspondent in het veld,
Kees

Ps. Werd al weer de roep, vol smachtend verlangen van de Groene Specht gehoord. Kwamen er de Kraanvogels overvliegen. Ook toch nog even enkele lieve mensen sterkte en beterschap toewensen. Soms schrik je er van dat we zo kwetsbaar blijken te zijn.