November

Tuinaardigheden

Half oktober is er weinig wind en een lekker najaars zonnetje schijnt op het prachtige gekleurde blad van de bomen en struiken. Tegen het eind van oktober verandert de natuur heel snel. Er valt zoveel blad, dat wat je gisteren hebt opgeruimd is vandaag al niet meer te zien. En zo begint toch een ander seizoen.

tuinaardigheden

We hebben weer erg genoten van de vele bloemen, maar nu komt er nog een hele klus op ons pad. Dahlia`s labelen, knippen en rooien. Het is het beste wanneer ze in de wind kunnen drogen. Daarna kun je ze in kisten of manden droog en vorstvrij bewaren. Ook het laatste fruit wordt binnen gehaald. Overal worden appels aangeboden, mooi om ook eens een soort te proeven die je zelf niet hebt. November is de tijd van het jaar om nieuwe bomen en struiken te planten. Beukenhaag kan nu ook geplant worden. Ook de nestkastjes kunnen nu schoongemaakt worden, zodat de vogels er in kunnen schuilen tegen de kou en regen.

tuinaardigheden

Wij hebben in de tuin een bijzondere boom die nu donkerblauwe bessen draagt met daaromheen een vlezige rode ster. Het is de Clerodendrum trichotomum. Wanneer ik er met iemand langs loop dan zeg ik, wrijf het blad eens tussen je vingers en ruik er eens aan. Waar ruikt het naar? Pindakaas…..verbaasde herkenning.

Gea Koning