Oktober

Tuinaardigheden

De dagen worden korter, de temperaturen zijn overdag nog prettig. Maar er wordt ook gewaarschuwd voor nachtvorst. Daarom moeten we even aandacht schenken aan de planten die daar niet tegen kunnen. Oktober is de maand dat je nog fruit kan oogsten. Raap al het valfruit zo snel mogelijk op, dat voorkomt schimmelziekte. Bewaar alleen het gave fruit op een donkere koele plaats. Van de “valappels” kan je compote of appelmoes maken. Gebruik meerder soorten doorelkaar, dat geeft een goede smaak. Natuurlijk is er op meerdere manieren fruit te verwerken. Onlangs kreeg ik een stoofperengebakje dat is eens weer wat anders dan appelgebak.

Dit jaar hebben we veel walnoten. Deze moeten eerst een tijdje drogen voor je ze kan eten. Het is weer tijd om bollen te planten. Voor de plantdiepte is het drie keer zo diep als de hoogte van de bol. Tot in december kan je nog wel voorjaarsbloeiende bollen planten. Ook al is het oktober er bloeien nog heel veel bloemen in de tuin. Mocht dat bij u niet zo zijn dan kan je misschien eens bij een kweker gaan kijken wat er nu nog bloeit. Er kan nog van alles geplant worden om deze tijd van het jaar. In de moestuin wordt het steeds kaler, daarom kan je het beste een groenbemester zaaien. Het helpt tegen de groei van onkruid en door de organische stof is het een bodemverbeteraar.

Overal in het bos zie je weer prachtige paddenstoelen. Met het mooie najaarsweer lokt het om een boswandeling te maken en de vele soorten te bewonderen. Ook begint het blad te verkleuren het is herfst. Straks als de(klein-) kinderen vakantie hebben samen struinen en van alles zoeken om een mooie herfsttafel te maken.

Gea Koning