September

Tuinaardigheden

September de R weer in de maand. De zomerperiode sluiten we af, maar we willen nog wel graag nazomeren. De herfstdagen die we deze maand al hadden kwamen wat mij betreft veel te vroeg. Nog even een terug blik op de zomer. Deze was niet constant te noemen. En 25 juli zelfs een storm waar wij een “staartje” van meekregen. Twee dagen erna kwam er 40mm regen overheen. Daar hebben de bloemen erg van geleden. Gelukkig hadden we de dahlia`s ingebonden zodat die niet omgewaaid zijn en nu nog volop bloeien. De bloemenborders worden nu bekeken op kleur en combinatie. Zo kan er iets wat er niet meer past verplant worden. Ook woekerende planten kan je nu het beste gedeeltelijk opruimen. Steek wat teveel is weg, zodat er weer een mooie pol overblijft.

tuinaardigheden

De hagen zijn gestopt met groeien. Wil je in de winter een strakke haag dan is het nu het moment om deze te snoeien. Het gras groeit nog steeds en wordt nog regelmatig gemaaid. Mocht u nog iets opnieuw in willen zaaien dan kan dit prima. De bodem is nog voldoende warm. En voor een snel resultaat kunnen er graszoden worden aangelegd. Ze zullen nu nog snel inwortelen.

tuinaardigheden

Wie zaait zal oogsten is een bekend gezegde. En in september is er veel te oogsten.

Ook al moesten we de bonen een keer overpoten toch hebben we heel wat maaltjes geplukt. Soms is er ook dierenleed in de tuin. We zagen al een paar dagen ons witte kipje alleen als er gevoerd werd. Op een late avond was er een luid gekakel. Wij met een zaklamp de tuin in, maar konden niets vinden. De volgende dag was er een wit veren spoor wat ons leidde naar een nest eieren.

tuinaardigheden tuinaardigheden

En dat was ook alles wat we terug vonden van ons kipje. Blijft de vraag wie heeft hem opgegeten…….

Gea Koning