Buurtacademie

Mogelijkheden voor cursussen of workhops en dan ook nog in je eigen dorp!

Creatief met bloemen

De herfstworkshop van de Buurtacademie was weer een zeer geslaagde activiteit. Onder leiding van Mea Kreeft zijn er weer mooie herfststukken gemaakt. Er was een mooie opkomst en iedereen ging tevreden naar huis. In december wordt er weer een Kerstworkshop georganiseerd. Hiervoor kan men zich vanaf nu t/m 3 december opgeven bij het contactpersoon van de Buurtacademie Wijster.

Kinder-EHBO (volwassenen)

Cursus EHBO aan baby’s en kinderen (8 uur)
Inclusief reanimatie, gebruik van de AED en EHBO bij veelvoorkomende ongevallen.

  • Vanaf 110 euro p.p.
  • Bij goed gevolg: Rode Kruis certificaat, goedgekeurd door de rijksoverheid voor gastouders (2 jaar geldig)

Deze cursus heeft plaatsgevonden op zaterdagmorgen 20 oktober en 3 november in dorpshuis De Weidehoek. De cursus bestond uit EHBO bij veelvoorkomende ongevallen (baby’s en kinderen) inclusief reanimatie en gebruik van de AED. Iedereen heeft bij goed gevolg een Rode Kruis certificaat ontvangen welke goedgekeurd is door de rijksoverheid voor gastouders en is 2 jaar geldig. Indien er meer belangstelling kan is kan er een 2de groep gestart worden. Hiervoor moet u zich opgeven bij de Buurtacademie Wijster.

Tai Chi Tao

Lichaamsbeweging houdt het lichaam en de geest soepel en gezond. De visie van Tai Chi Tao is bewegen op jouw manier. Op zoek naar de balans in jezelf. Tai Chi Tao is ontstaan uit de technieken van de Qi Gong (korte oefeningen gericht op duurzame gezondheid). Qi Gong is zeer uitgebreid met ademhaling- en meridiaan oefeningen, meditatie, zelf-massage en andere manieren, om jouw energie te laten stromen.

De oefeningen die we bij Tai Chi Tao toepassen zijn zacht, vriendelijk, aanpasbaar en voor iedereen te volgen. Ze brengen lichaam en geest in evenwicht. De vijf elementen die hierin centraal staan zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk element staat in verbinding met een bepaald orgaan, zintuig, emotie, kleur, smaak en seizoen. Tai Chi Tao is er voor iedereen, niemand uitgezonderd. U kunt ook meedoen in/op een (rol)stoel.

Mogelijk is Tai Chi Tao een manier voor u om in balans te blijven.

  • Helpt bij de doorstroming van de energie in het lichaam
  • Betere lichaamshouding
  • Soepelheid
  • Betere conditie
  • Vergroot de weerstand tegen ziekten
  • Groter concentratievermogen
  • Beter omgaan met je energie

De lessen zijn om de week op de woensdagavond en starten om 19.45 uur.
De volgende lessen zijn op: 14 nov. en 28 nov. – 12 dec 2018.
De kosten zijn € 7,00 per les.
Docente: Marjolein Slikkerveer

Graag zien we jullie bij een leuke workshop of cursus!


Wat is de Buurtacademie?

De Buurtacademie is een vorm van volwasseneneducatie. Een vorm waarin de deelnemers centraal staan. Op basis van hun vraag en belangstelling wordt een aanbod gedaan. Deelnemen aan korte cursussen is goedkoop en vindt plaats in je eigen woonplaats.

Daarmee is de Buurtacademie in veel dorpen van Midden Drenthe de afgelopen jaren een begrip geworden. Inmiddels bestaan er in 16 dorpen werkgroepen die cursuswerk voor volwassenen organiseren onder de vlag van de Buurtacademie.Werkers van Welzijn Midden Drenthe ondersteunen de lokale werkgroepen.

Veelal gaat de cursusinhoud over vaardigheden en kennis die je in het dagelijks leven nodig hebt. Die cursussen worden dan betaald door de Gemeente Midden Drenthe en uitgevoerd door docenten van het Drenthe College. Zulke cursussen worden ook wel WEB cursussen genoemd. WEB staat voor Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om een basiscursus Computergebruik voor mensen die nog nooit met zo’n apparaat hebben gewerkt. Of om een cursus BHV (Bedrijfshulpverlening) of IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) voor vrijwilligers van een dorpshuis. Daarnaast organiseren de werkgroepen ook cursussen met een meer recreatief karakter. Bijvoorbeeld een cursus Drentse Taol, leren bridgen, digitale fotobewerking of een avondje wijnproeven. Deze cursussen worden niet betaald met WEB gelden. Zulke cursussen worden ook wel verzorgd door bewoners uit het dorp omdat ze er aardigheid in hebben om kennis en kunde over te dragen.

Het cursuswerk wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften die er bestaan in het dorp. In onze dorpskrant wordt maandelijks verslag gedaan over het cursusaanbod.

Heeft u verder nog goede ideeën of u wil zich opgeven, bel of mail dan naar……..