Snoeiclub Wijster

De ‘ snoeigroep Wijster’ is opgericht in 2000 in aansluiting op het project ‘ Dorp in ‘t Groen’. Doel is een goed en blijvend onderhoud van de fruitbomen in en om het dorp.

Wie zijn wij ?

Wij zijn inwoners van Wijster die van januari tot april zaterdagmorgen fruitbomen snoeien op verschillende erven in het dorp.
Sommigen van ons wonen al lang in Wijster, anderen kort. Allemaal vinden we het leuk om buiten de handen uit de mouwen te steken. We hebben allemaal cursussen over de snoei van hoogstamfruit gevolgd. Maar het meeste leer je door met elkaar te snoeien.
Als je fruitbomen goed onderhoudt wordt hun levensduur verlengd en leveren ze beter fruit op. En het zijn natuurlijk prachtige bomen die horen bij ons Drentse landschap.

Wat willen we bereiken ?

Ons doel is om samen met anderen uit het dorp lekker buiten te werken en alle fruitbomen in en om ons dorp mooi en gezond te houden.

Wat doen we ?

  • Uitvoeren van moeilijk snoeiwerk, zoals achterstallig onderhoud
  • Stimuleren dat eigenaren zelf ook (weer) gaan snoeien
  • Advies geven over de snoei en het onderhoud van fruitbomen
  • Organiseren van cursussen en excursies

Als we tijd over hebben doen we ook:

  • Inventariseren van fruitrassen
  • Aanleggen van een historisch archief van fruitrassen in en rond Wijster
  • Behoud van oude fruitrassen
  • Organiseren van een fruitdag

Hoe werken wij ?

Als u bomen heeft die gesnoeid moeten worden komen we eerst even kijken om welke bomen het gaat. Daarna maken we een afspraak wanneer we komen snoeien. Voordat we beginnen met snoeien overleggen we eerst met u als eigenaar wat we gaan doen.

Omdat er in Wijster meer fruitbomen staan dan wij kunnen onderhouden vragen we eigenaars die fit genoeg zijn om met ons mee te snoeien. Wij helpen u op weg met advies en de lastigere snoeiklussen.

We snoeien meestal met 3 tot 5 personen op een zaterdagmorgen. We brengen zelf gereedschap en ladders mee. Het snoeihout leggen we op stapels. U moet het zelf afvoeren.

Wat vragen we van de mensen waar we komen snoeien ?

Een kop koffie ! En natuurlijk fruitbomen om te snoeien.

Voor het onderhoud van ons gereedschap vragen we een vrijwillige bijdrage. We denken aan € 10,- zeer grote boom, hele ochtend werk; € 7,50 grote boom aangeplant vanaf 2000; € 2,50 jonge boompjes en vormsnoei.

Voor meer informatie:

Herman Schuur tel. 562412
Bouke Oudega tel. 524781