Bewoners Wijster vertellen over treinkaping in documentaire

Geplaatst op: 30-11-2016

WIJSTER – ‘Daor stiet een trein stil’ zo heet een documentaire van programmamaker Rinus Bouwmeester over de treinkaping in 1975. Dit keer zijn het de verhalen van de dorpsbewoners die centraal staan. Verhalen die zij van elkaar niet kenden.

Foto: RTV Drenthe

De programmamaker stelde de documentaire samen. “Tot nu toe ging het altijd om de kapers of de politieke achtergronden en de manier waarop de kaping verliep. Maar nooit ging het over de boeren die eromheen woonden.”

Zandpad

Die dorpsbewoners hoorden veelal pas vorig jaar bij een herdenkingsbijeenkomst in dorpscafé Pot van elkaars belevenissen. Zoals het verhaal van de familie Alberts. Ze vingen in hun boerderij in de tweede nacht een groep ontsnapte gegijzelden uit het achterste en onbewaakte treinstel op. Hun zoon hoorde de groep over een zandpad aan komen lopen. Militairen hadden niets in de gaten.

Reuring in het dorp

Bouwmeester is geboren en getogen in Wijster. Hij was 24 jaar ten tijde van de kaping. “Het was toen heel druk in Wijster. Het was bijna gezellig, omdat er veel reuring was. Ik ging elke avond een rondje door Wijster lopen, ook al was het winter.”

Omwonenden

“Voor het nageslacht is het belangrijk”, zegt Roelie Beuving over de documentaire. “Toen het voorbij was, hebben wij er nooit meer over gesproken.” Bouwmeester: “De mensen wisten van elkaar tijdens de kaping ook al niet wat er over en weer aan de hand was. Het gaat om omwonenden in een cirkel van drie kilometer.”

De kaping door zeven Molukkers duurde van 2 tot 14 december 1975. De machinist en twee passagiers werden doodgeschoten door de kapers, voordat ze zich uiteindelijk overgaven.

Bekijk de documentaire hier

De documentaire is op vrijdagavond 2 december uitgezonden op RTV Drenthe

Bron: RTV Drenthe