Origineel geplaatst op: 4-1-2017
Drenthe is een handjevol nieuwe soorten varens rijker. Edwin de Weerd van Natuurvereniging Zuidwolde ontdekte de planten in een bos bij Wijster terwijl hij voor een cursus varens aan het bestuderen was.
Toen ik deze varens ontdekte, was ik even heel euforisch’’, zegt De Weerd. Het gaat om de geschubde mannetjesvaren, de tongvaren, de zachtenaaldvaren, de stijvenaaldvaren en de smalle ijzervaren. ,,Vooral de smalle ijzervaren is bijzonder, dit is de eerste waarneming van dat soort in Noord-Nederland.’’
Uniek
De Weerd is maandag met een aantal natuurliefhebbers op expeditie gegaan om te controleren of het inderdaad om nieuwe soorten gaat. Daarbij was onder meer iemand aanwezig van Floron, een natuurorganisatie voor het behoud van wilde flora in Nederland. En Maarten Perdeck, voormalig varenexpert van Staatsbosbeheer.
Volgens Perdeck is het op zich niet heel bijzonder dat er nieuwe varens opduiken: ,,Het zijn sporenplanten die zich makkelijk verspreiden.’’ Maar het is wel bijzonder dat er zoveel in het bos groeien. ,,Van de stijve naaldvaren hebben we er zelfs een stuk of zestig gevonden. Dat is echt uniek’’, zegt De Weerd.
Geheim
Dat de nieuwe planten ineens in grote getale in het bos opduiken, komt doordat het twintig jaar geleden nog landbouwgrond was. ,,Het is rijke grond die altijd is bemest en waar kalk in zit. Een goede voedingsbodem voor de varen’’, zegt Perdeck. Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. ,,De geschubde mannetjesvaren zag je tot een paar jaar geleden alleen in Frankrijk en België. Door het veranderde klimaat rukt de plant de afgelopen jaren op naar Nederland.’’
Perdeck kijkt zijn ogen uit tijdens de expeditie. ,,Dit zijn soorten die ik nog nooit eerder heb gezien. ’’ De plek houden de natuurliefhebbers liever geheim, zodat niet iedereen op zoek gaat en mogelijk schade aanricht. ,,Maar ik sluit niet uit dat ze ook in andere Drentse bossen groeien die op voormalig landbouwgrond zijn geplant. Dus ik roep iedereen op extra goed om zich heen te kijken wanneer ze de natuur in gaan’’, zegt Perdeck.