Nieuwsberichten VAM berg 2018

Duizenden toerfietsers genieten op de flanken van de VAM-berg

Origineel geplaatst op: 22-10-2018

Enkele duizenden toerfietsers hebben dit weekend de VAM-berg beklommen. De meeste reacties zijn lovend, maar er moet ook nog het een en ander aan de route naar het dak van Drenthe veranderen. Zaterdag kwamen er zo’n tweeduizend fietsers over de hele dag richting de vuilnisbelt bij Wijster. Zondag waren het er nog enkele meer.

Rieks Poelman, die namens het motorbegeleidingsteam Assen bij de bult aanwezig is, ziet dat de Col du VAM deze aantallen bezoekers over het algemeen prima aan kan. “Alleen zondagmiddag werd het af en toe een beetje krap, toen er iets meer wandelaars en gewone fietsers hier naar toe kwamen.”

Foto: Andries Ophof RTV Drenthe

Problemen in afdaling

Vooral in de afdaling leidt dit soms tot problemen. “Daar zijn wandelaars voor de fietsers iets minder gewenst. Wij hebben in onze bevindingen aangegeven dat het misschien goed is dat er een apart wandelpad komt

Ook moet volgens Poelman nog naar de verkeersborden langs de weg worden gekeken. “Die staan soms te dicht op de weg. Bij een scherpe bocht in de afdaling rij je er bijna tegenaan. Daarnaast zijn niet alle fietsers gelukkig met de steentjes naast de weg. Maar dit zijn alleen enkele kleine dingetjes.”

Steil en moeilijk

De fietsers zelf zijn lovend. “Het is best steil en dat maakt het vrij moeilijk. Maar het is een mooie uitdaging. Je kunt iedere keer op en neer en op die manier behoorlijk wat klimkilometers pakken”, zegt een vader, die zijn zoon voor het eerst meeneemt om te klimmen.

Twee mountainbikers zijn al enkele keren omhoog gereden. Zij zijn enthousiast. “Het is zwaar, maar voor de MTB’ers mag het nog wel iets uitdagender met een off road parcours.”

Bernard Eshuis is een van de duizenden fietsers die de VAM-berg dit weekend beklom. Hij legde zijn tocht over de verschillende hellingen vast op film:


Aanleg van fietspad op VAM-berg van start

Origineel geplaatst op: 31-8-2018

Fietsers hoeven nog maar twee maanden te wachten op het eerste deel van het fietspad op de VAM-berg, bij Wijster. Afgelopen woensdag 29 september begon gedeputeerde Henk Brink symbolisch met de graafmachine aan de aanleg van het tracé.“Fantastisch dat we eindelijk de schop in de grond kunnen zetten. Het heeft een lange aanloop gehad. Maar nu zijn we blij, het is een mooi moment,” vertelt Brink.

Foto: RTV Drenthe.

Vertraging

Het eerste gedeelte van de fietsroute, het tracé, bestaat uit drie grote lussen. Het is voor het eerst dat fietsers helemaal de VAM-berg over kunnen. Volgens Brink duurde de start langer vanwege eigendomssituaties, dingen met onderhoud en het gebruik van het zand. “Wij maken, omdat het echt een mooi fietstracé wordt, bochten die je normaal ook op een berg vindt. Daarvoor moest er heel veel zand neergezet worden. Dat zand moet ook de tijd hebben om te ‘zetten’ zodat het bezakt. Zo krijg je later geen scheurwerken”, legt hij uit.

Werkzaamheden

Vanwege de werkzaamheden is het terrein tot de opening niet toegankelijk. De berg is op dit moment afgesloten. Verder verwacht Brink dat omwonenden geen last hebben van de werkzaamheden. “De werkzaamheden gebeuren binnen de hekwerken van Attero en ik heb niet de indruk dat het gebied heel veel zal merken. Er zal extra vrachtverkeer zijn, maar dat is het ook.”

Dak van Drenthe

Het aanleggen van het fietspad is pas deel één van de grote plannen van de provincie. Het begin van ‘het dak van Drenthe’ moet nog komen. “Eigenlijk wordt er achter de schermen al wat aan gewerkt: het dak wordt nu hoger gemaakt en afgewerkt. In 2020 moet het stortdeel in ieder geval af zijn en dan kunnen we ook deel twee van het fietspad, het laatste deel, erop leggen. En dan is er een prachtig uitzicht. Ik denk echt dat het uniek is wat we hier gaan maken.”


Fietswalhalla op de VAM-berg later klaar

Origineel geplaatst op: 23-5-2018

WIJSTER – Niet deze zomer, maar deze herfst kan er door sportieve fietsers gebruik worden gemaakt van de nieuwe fietsroutes op de VAM-berg bij Wijster.

Eind vorig jaar is de aanleg van de fietspaden op de VAM-berg begonnen. Al meer dan vijftigduizend kuub zand is tegen de oude berg aan gestort. De eerste contouren van het nieuwe fietswalhalla zijn inmiddels zichtbaar.

“Een veelvoud aan factoren heeft er voor gezorgd dat het wat later is, maar ik heb liever dat het wat later is en dat het dan in een keer goed is. En daar gaan we van uit”, zegt gedeputeerde Henk Brink.

Drentse keien

Het plan is in verschillende fases opgedeeld. Het eerste gedeelte komt deze herfst klaar en bestaat uit een fietstraject op het oude gedeelte van de VAM-berg. Naast een gewone beklimming voor de fanatieke fietser zal er ook een korte strook worden aangelegd met Drentse keien.

‘Dak van Drenthe’

Ondertussen wordt er ook druk gebouwd aan het ‘Dak van Drenthe’. Dat wordt een nieuwe strook van achthonderd meter lang en dertig meter breed. Het hoogste punt van Drenthe. “Dat wordt helemaal vlak met een trap er op. Dat wordt een unieke locatie om Drenthe vanaf boven te zien”, aldus gedeputeerde Brink.

Het ‘Dak van Drenthe’ moet een natuurlijke scheiding worden tussen het verwerkingsdeel van Attero en het recreatieve fietsgedeelte. “Bij dit tweede deel wordt ook nog een fietspad aangelegd en een mountainbike-route. Dat wordt vanaf 2020 of 2021”, zegt Brink.

Extra parkeerplaats

De provincie hoopt met de nieuwe fietsattractie bij Wijster op veel aanloop. Er wordt daarom ook een extra parkeerplaats aangelegd voor zo’n dertig auto’s aan de zuidkant van de VAM-berg. Wellicht zal er ook iets van catering op de berg komen.

“Wij hopen op partijen uit de markt die misschien iets willen beginnen, maar we zijn ook blij met ‘Het Blinkertje’ dat nu al beneden bij de berg zit. Verder bespreken we alle ideeën met omwonenden en misschien hebben die daar ook nog wel ideeën over”, besluit Brink.

De VAM-berg is trouwens niet de enige die in de race is om dé fietsplek van Drenthe te worden. In Emmen zijn twee ondernemers bezig om een voormalige vuilnisbelt om te toveren tot een trainingsplek voor wielrenners. Wanneer er gefietst kan worden op de ‘berg’ in Emmen, een van de hoogste punten van Drenthe, is nog niet duidelijk.