Opening Vissteiger

Geplaatst 30-9-2011

Op woensdag 21 september kwamen om 14.00 om en nabij de 15 kinderen van de scholen in Wijster en Drijber bij de loskade bij Wijster. Vismeesters Bart Franke en Gesienus ter Veld van de federatie hadde de visstoeltjes en hengels al klaargezet, zodat ze zich van hun taak konden kwijten om de net opgeknapte loskade bij Wijster feestelijk te openen door er te vissen.

En dat ging ze prima af! De vissteiger werd geopend door Tina de Jong, beleidsmedewerker Openbare Werken en Water bij de gemeente Midden-Drenthe. Zij vertelde dat de loskade was opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor vissers. Dit is mede mogelijk gemaakt door een toegekende subsidieaanvraag van de federatie uit het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden van Sportvisserij Nederland.

Vervolgens was het de beurt aan vismeester Bart Franke om de kinderen eerst uit te leggen hoe je de vissen moet behandelen als je ze gevangen hebt; met een kunstvis deed de vismeester voor hoe je, met natte handen, de vis netjes kunt onthaken met de uitgedeelde hakenstekers. Ook niet onbelangrijk, de vissen werden gelokt met voerballen, die niet te nat of te droog mochten zijn, en met maden aan de haak.

Daarna was het een kwestie van hengels uitdelen, made aan de haak prikken (soms even griezelen) en vissen! al vlot werd her en der een ruisvoorntje gevangen. Sommige kinderen vingen zelfs 2 of 3 visjes. De vismeesters Bart en Gesienus hielpen om de vissen weer terug te zetten. Rond 15.15 werden de hengels ingehaald en opgeborgen. Een geslaagde middag.

De wens om deze loskade ook geschikt te maken als vissteiger, komt vanuit het Sportvisserijplan Linthorst-Homankanaal 2003-2013 dat door de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe met waterschap Reest en Wieden is opgesteld. Een stap in de goede richting, want het kanaal is over grote trajecten moeilijk toegankelijk.