Oud-gedeputeerde Henk Weggemans overleden

Geplaatst op: 05-03-2016

WIJSTER – Oud-gedeputeerde Henk Weggemans uit Wijster is vrijdagmiddag overleden. Hij overleed na een kort ziekbed in het UMCG in Groningen. Hij is 72 jaar geworden.

Weggemans (PvdA) was 25 jaar actief in de provinciale politiek. Hij begon in 1978 als Statenlid, werd in 1986 fractievoorzitter van de PvdA in de Staten, en van 1994 tot 2003 was hij gedeputeerde. In 2006 keerde Henk Weggemans voor ruim een jaar weer terug als gedeputeerde, ter vervanging van de ernstig zieke Hans Schaap die later overleed.

Foto: RTV Drenthe

Mede-oprichter BOKD

Weggemans werkte oorspronkelijk in het basisonderwijs. Begin jaren ’70 was hij een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (de BOKD). Ook was Weggemans jarenlang voorzitter van Stichting Cultureel Erfgoed Harry Muskee.

In zijn jaren als gedeputeerde had Weggemans vooral economie en financiën in zijn portefeuille. Ook was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Provinciaal Omgevingsplan (POP) en de gemeentelijke herindeling in Drenthe van 1998. Henk Weggemans maakte in zijn politiek-bestuurlijke carriere vijf Commissarissen van de Koningin in Drenthe mee.

Hard aangekomen

Het overlijden van de Drentse oud-bestuurder is hard aangekomen in de provincie, onder meer bij oud-collega-bestuurders. Een van hen is oud-VVD-gedeputeerde Sipke Swierstra uit Assen. Swierstra was zestien jaar gedeputeerde in Drenthe en maakte Weggemans meer dan tien jaar mee als collega in het college van Gedeputeerde Staten.

Bron: RTV Drenthe rtvdrenthe.nl