VAM-berg gaat open voor fietsers

Geplaatst op: 07-10-2016

WIJSTER – Normaal gesproken is het verboden om te fietsen op de VAM-berg bij Wijster, maar binnenkort is dat verleden tijd.

De berg, eigendom van afvalverwerker Attero, gaat namelijk open voor fietsers. Er komen nieuwe wandel- en fietspaden voor recreanten. Lang onderzoek ging daaraan vooraf en nu is er overeenstemming tussen de provincie Drenthe en Attero.

Tijd is rijp

“We weten dat dit al jarenlang speelt”, laat woordvoerder Léon Dirrix van Attero weten. “De tijd is rijp. Dit is het moment dat twee partijen bij elkaar komen na lang overleg.” Hij doelt daarmee op de provincie, waar de wens voor openbare fietspaden op de VAM-berg ook al langer aanwezig is.

Wat ook meespeelt in de beslissing om de VAM-berg open te stellen en nieuwe paden aan te leggen, is het feit dat de vuilnisstort overgaat naar de provincie. “Dat maakt dit hele traject gemakkelijk wat betreft aanleg en onderhoud”, vertelt Dirrix.

Wat komt er op de VAM-berg?

Volgens woordvoerder Dirrix komen er verschillende fiets- en wandelpaden op de 56 meter hoge heuvel. “Het pad dat er nu al loopt gaat ook over het bedrijfsterrein, dat is niet de bedoeling.”

Afvalverwerker Attero wilde eerst niet dat de weg openbaar werd uit veiligheidsoverwegingen. De route die nu over de VAM-berg gaat is voornamelijk ingericht voor wandelaars en werklui van Attero.

Wanneer open?

De komende maanden worden de plannen uitgewerkt, het is uiteindelijk de bedoeling dat na de zomer van 2017 de eerste fietsers en wandelaars de berg op kunnen. “Al is het moeilijk te zeggen wat exact de planning is”, voegt Dirrix daar aan toe.

Bron: RTV Drenthe