Snoeien laat Wijster bloeien

Origineel geplaatst op: 15-4-2018

De snoeigroep Wijster heeft zaterdag 31 maart met het snoeien van de vruchtbomen bij Kees en Marleen Verkolf aan de Emelangen haar snoeiprogramma van dit jaar afgesloten.

Voorjaarsbloei en bijen tellen

Snoeien is dankbaar werk. We zorgen dat de oude vruchtbomen vitaal blijven en mooi bloeien. Bij Verkolf staan er die al bijna 70 jaar oud zijn! Die grote bomen, straks één groot feest als ze bloeien. En bewonder ook de bloeiende appelbomen van Drents Landschap Hamveld. Ga met mooi weer es onder zo’n bloeiende boom staan, luister en geniet van het gezoem van de bijen. En weet je wel dat je mee kunt doen aan de eerste Nationale Bijentelling. In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Kijk op www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling

Een snoeiochtend

Onderstaand verslag van Herman Schuur van het snoeien bij Verkolf geeft een indruk hoe wij werken. Aanwezig: elf leden; afwezig: Aad en Rob (beide mkg). Aanvang werkzaamheden: 09.30 u. Beëindiging werkzaamheden: ca. 13.15 u. We begonnen ook deze keer met een korte toelichting op het bomenbestand, gevolgd door een werkverdeling. Op de peren werd voornamelijk onderhoudssnoei verricht door Jan, Vincent, Evert, Mahbuba, Pina, Marloes en Bouke. Rassen: Brederode, Suikerpeer (?), Winterbergamot. Een deel van de genoemde leden verrichtte ook snoei op een appel (stoofappel: Zoete Winterkroon (?)). Maartje en Jan-Willem namen een jonge appel (plantjaar ca. 2014, ras: ?) onder handen: onderhouds- en vormsnoei. Johan en Herman voerden, voornamelijk, onderhouds- en verjongingssnoei uit op de Lunt. Pippeling in de hoek in de boomgaard. In 2016 is hiermee een begin gemaakt, maar de snoei aan deze boom is in dit opzicht net als bij de hoge peren nog niet afgerond. Een kers en een pruim (Opal) bleven ongesnoeid, maar moeten t.z.t. eigenlijk wel onder handen worden genomen. Tijdens de schaft ontspon zich een discussie over de verschillende snoei-inzichten van “esthetische snoei versus nutssnoei”. De discussie werd afgebroken en krijgt mogelijk later op een daartoe meer geschikte tijd, een vervolg. Na de pauze werden de werkzaamheden afgerond en de gereedschappen ontsmet en ingevet. Eén stokzaag was onder het werk spontaan bij het kunststofhandvat doormidden gebroken en moet vervangen worden. Trouwens ook onze girafknippers zijn toe aan een onderhoudsbeurt. Inkomsten: voor het verrichte werk werd Euro 35,00 in rekening gebracht.

Snoeigroep Wijster

Bekijk de pagina van de snoeigroep voor meer informatie en contact.